Jong Kamerorkest Noord & #GoClassic – Russen in Drenthe


Dit concert is de kick-off van #GoClassic. De jongeren die deelnemen aan dit traject, laten tijdens dit concert het resultaat horen van de inspiratie twee-daagse, die voorafging aan Festival Veenhuizen. Tijdens het NNO-Lab, met compositie- en improvisatie workshops, is een stuk gemaakt dat samen met de musici van het NNO wordt gepresenteerd.

Het JKN speelt de eerste symfonie, ‘de Klassieke’, van de Russische componist Prokofiev.
Hij schreef deze symfonie in zijn vakantie naar voorbeeld van Haydn en Mozart. De opzet van dit zowel flitsende als charmante 4-delige werk lijkt op de symfonieën van de oude meesters, maar is verrassend door frisse wendingen. Dit werk is de aftrap van de neoklassieke stroming in de klassieke muziek. Opmerkelijk is dat deze luchtige compositie uit 1917 geschreven is terwijl de februari revolutie woede in Rusland.
De andere Rus op het programma is Stravinsky. Enkele jaren na Prokofiev’s neoklassieke symfonie schrijft hij in 1920 zijn ballet Pulcinella. Het JKN speelt de orkestsuite gebaseerd op muziek van Pergolesi, maar Stravinsky moderniseerde de muziek door aan de specifieke thema’s en structuren moderne ritmes, cadensen en harmonieën toe te voegen. In de suite die zij ten gehore brengen zult u het helaas zonder de dans moeten doen, alhoewel het leuk is om te vermelden is dat Pabo Picasso de kostuums ontwierp voor de première. De muziek staat echter sterk op zichzelf dat het zelden nog als ballet wordt uitgevoerd. 

‘Influent’ van Julia Philippens (violiste van ensemble Fuse), dat ze schreef tijdens de eerste lockdown, is speciaal voor dit concert bewerkt voor orkest. Samen met het JKN zorgen de jongeren van #GoClassic met de uitvoering van dit stuk voor een spetterende afsluiting.

Dirigent: Rolf Verbeek


Dag: zaterdag 21 augustus
Tijd: 13:00-14:00
Locatie: Grote Kerk
Tickets: €7,50

Nieuw: stapelkorting! Koopt u kaarten voor 3 verschillende concerten? Dan ontvangt u 10% korting op de ticketprijzen. Bij 4 verschillende concerten krijgt u 15% korting.

Zaterdag 21 augustus
-
Grote Kerk